MEHMET CAN GÖKSU VE MÜZİK
19/07/13 | YORUM SAYISI 0 | GÖRÜNTÜLENME 3934 |    Ters Dizgi

Mehmet Can Göksu 40 yılı aşkın bir zamanın Müziğe ithafı, ve müziğin ona ithaf ettiği bir yaşam. Bir müzik kaşifi olan Mehmet Beyle tesadüf sonucu tanıştık, müziğini ve müzik konusundaki çalışmalarını gördüğümüzde, dinlediğimizde çok etkilendik. Albüm yapmamış olduğundan jazz severler elbette Mehmet Beyden haberdar olamadı, biz de hem Mehmet Bey’i jazz severlerle tanıştıralım hem neden albüm yapmadığını soralım hem de müziklerinden örnekleri sitemizde ziyaretçilerimizle paylaşalım istedik.

Mehmet Bey Müzikle olan birlikteliğiniz nasıl başladı?

1960 lı yıllarda o zamanlar beş altı yaşlarındayım, evimizde lambalı bir radyo vardı Radyoda Klasik Batı Müzikleri yayınlanırdı bu müzikten büyük keyif almaya başlamamla müzik hayatıma girdi diye bilirim. Daha sonraları Ağabeyime alınan (1963 model İtalyan EKO marka Jazz-Akustik ) gitarı merak ederek bu enstrümanı kendi kendisine keşfetmeğe-araştırmağa başladım ve gitar ; yapısı ve gizemi ile beni çok etkiledi. İzleyen yıllarda gitarın beraberinde ağız armonikası ve melodikada çalmağa başladım. Lise döneminde arkadaşlarla bazı Pop müziği parçalarını birlikte yorumlamaya repertuar oluşturmaya başladık. Kısa bir süre profesyonel bir gitaristten ders aldım, bu temel bilgileri yıllarca araştırarak geliştirdim bu kendi kendime bir eğitim süreciydi. 1971-1974 yılları arasında İstanbul Belediye Konservatuarı Klasik Batı Müziği bölümünde Sİ bemol Klarnet eğitimi aldım. Kendi isteğimle okuldan ayrıldım. Her tanıdığım enstrüman beni bir keşif gibi heyecanlandırıyordu bu yüzden gitar ile birlikte saz da çalmağa başladım. Saz la ilgili geniş araştırmalar ve armoni çalışmalarından sonra Uzun sap ve Kısa sap saz için batı tarzı ve otantik TSM tarzında tüm makamları içeren dizilerin armoni ve akor basılışlarını gösteren bir çalışma hazırladım. Bu keşfetme isteğiyle yine 6 sene Ud ve bir o kadar süre Tambur çaldım. Perde sistemleri ve aralıkların metematik mesafeleri ile ilgili hassas çalışmalar yaparak bu çalışmaları formüle ettim. 20 seneyi aşan bir araştırma ve çalışma ile 10 klasör tutarında Batı Müziği - Caz – Blues – ve benzeri dizilerin , armoni sistemleri , akor kuruluşları , formülleri ve bunların gitar üzerinde uygulanmasıyla ilgili çalışmaları kapsayan geniş bir katalog hazırladım. Halen araştırmalarım gitar üzerine yoğun şekilde devam ediyor. Kendimi bir Müzisyen den öncelikli olarak bir ‘’Müzik Araştırmacısı’’ olarak gördüğümüde belirtmek isterim.

Jazz müzik’le ilginiz ne şekilde gerçekleşti?

Jazz müzik yıllar içerisinde olgunlaşan ve benim esas ulaşmak istediğim en büyük bir hedef olmuştur.Ama ulaşması öyle pek kolay değil.Öncelikle sağlam bir altyapı istiyor.Armoni ve pozisyon bilgisi, gitar klavyesine hakimiyet, kurgu, ritm duygusunun sağlamlığı, senkron , ve melodik yürüyüşler ile parmakların uyumu , akıcılık ve daha bir sürü görünmeyen değerler jaz olgusunda etkin bir performans istiyor.Bütün bu değerlerin bir anda, bir bütün halinde aksamadan uygulanabilmesi için yıllar süren çalışma gerekiyor.Bunun için ; bilgi, sabır , istek, merak, dikkat ve disiplinli bir çalışma şart. Kısacası bir çok şeyinizden fedakarlık yapmanız gerekiyor.En önemlisi sahip olduğunuz performansı korumak.Her gün bıkmadan usanmadan düzenli etüt – egzesiz yapmak ve bu tekniği muhafaza etmek.



Hiç albüm yapmadınız, sebebi nedir ? Bu kişisel bir protesto şekli mi yoksa ?

Albüm yapmak için önce o olgunluğa ulaşmak lazım. Bu hemen olacak bir şey değil. Sonra albüm yapmak için çok iyi bir çalışma hazırlayıp bu çalışmayı finanse edecek bir sponsor firma bulmak lazım. Birazda müzik konusunda çok titiz olduğumdan kendimi albüm yapacak yeterliliktede görmedim diyebilirim. İyi müzik için gerçekten çok çalışma yapmak gerekiyor, Zaman, şartlar bu gelişmeye pek imkan tanımadı. Çalışma hayatı içerisinde geçti yaşantımın büyük bir bölümü. Müzik bu süreç içerisinde sadece rölantide ve araştırma safhasında kaldı. Ancak son 7 yıldır zamanımı bu yönde kullanabilme şansına sahibim.Asla bir protesto değil bilakis hayatımın akışı.

Müzik yaparken amacınız nedir ?

Müziğin bir felsefesi olmalı.Sözlü veya sözsüz her tür müzik evrensel dil olarak dinleyene bir mesaj vermeli.Çok teknik olmasının bir önemi yok bence. Teknik bir gösteriş değil bir ifade biçimi olmalı.Dinleyici sonuç olarak o müzikten bir takım duygular edinebilmeli.Benim amacım da bu yönde kendimi geliştirmek.Doğaçlama yaparken özellikle Tonalite çok önemli. Majör tonlar genelde coşkulu, dinamik ve canlı karakterdedir. Minör tonlar daha yumuşak ve hüzünlü, romantik ve duygulsal yönden bizi etkileyen yapıdadır. Doğaçlama yaparken her iki tonalite ve ritmler bir karışım halindedir çok özel duygular barındırırlar içlerinde.Bu açıdan müzik gerçekten sihirli bir yapıya sahiptir adeta.Ben yıllardır bu konuyu araştırıyorum.Niye hüzünleniyoruz veya neden neşeleniyoruz? Nedir bize bunu yapan? O nota nasıl oluyor da öbür parçada başka bir duygu yaratıyor bizlerde? Bu açıdan müzik dikkatli uygulandığında iyi bir terapi ve ruh ilacı.Farklı kullanıldığında insanları agresifleştiren, kışkırtıcı ,karamsarlığa-bunalıma iten melankolik bir etki taratan kötü bir ajandır-silahtır,toplumsal ve kitlesel etkisi oldukça büyük, yıkıcı ve yıpratıcıdır. Ben daha ziyade müziği bir silah olarak değil de bir ilaç olarak kullanmağa çalışıyorum.Caz müziğinin benim için en güzel yönü, içinde hiçbir kötü duygu barındırmamasıdır. Ne kadar süre dinlerseniz dinleyin asla sizi taciz etmez tam tersine zihninizi dinlendirir enerjinizi tazeler.Düşünce ufkunuzu genişletir, bakış açınızı arttırır.Akıcıdır ve sürekli yenilenir monoton değil, değişken yapıdadır.Kendine has bir ruhu ve felsefesi vardır.Kendimi bu yönde geliştirmeğe çalışıyorum.



Müziğe başlarken beklentiniz neydi, şimdi ne düşünüyorsunuz ?

Müziğe başlarken zaten çocuktum ve hiçbir beklentim olamazdı. Sadece bir merakdı benim için. Ama zamanla bir girdap gibi beni içine çektikçe çekti. Artık ondan kurtuluşum söz konusu bile değil. Yaşantımı yönlendiren bir konumda ve ben her şeyimi ona göre ayarlıyorum.Merak bilgiyi getirdi, bilgi başka merakları doğurdu, bu başka meraklar başka bilgileri derken hayatımın büyük bir bölümü bu döngü içerisinde geçti ve de gelişti.Artık onunla yaşamak zorundayım ve her günüm bu sürecin bir parçası.

Müzik Toplum üzerindeki etkisi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Müzik sanat dalları arasındaki en etkileyicilerdendir mesela Tolstoy müzik dinleyemezmiş bu nasıl bir şeydir ki beni bu denli etkiliyor dermiş, yine Antik Yunanda terapi amaçlı müzik kullanıldığını, Mehteran müziğinin Osmanlı ordusundaki önemini biliriz. Bu yakın örneklerden başka binlerce örnek verilebilir, bunlar gösteriyor ki müzik tarih boyunca insanları etkilediği gibi halada etkilemekte ve bundan sonrada etkileyecektir.

Kimleri dinlersiniz ?

Müzik yelpazem oldukça geniştir.Kaliteli olan her tür müziği ilgi İle dinlerim.Klasik Batı müziği özellikle Barok müzik en sevdiğim türlerin başında gelir. J.S.Bach-Handel-Mozart-Vivaldi-Paganini-Tartini-Scarlatti-Haydn-Gluck-Weber-Mendelson-Beethoven-Brams-Dvorak-Schubert-Schuman-Richard Straus-Wagner- Bizet-Saint Saints-Falla-Albeniz-Granados-Tchaikovsky-Musorsky-Borodin-Sostakovich-Hatcaturian-vs…

Pat Metheny-Joe Pass-George Benson-John Mc Laughlin-Wes Montgomery-Larry Coryel- Aldi Meola- Paco de Lucia- Rosenberg Trio- Joey de Francesco-Art Tatum- Stanley Clark- Dizzy Gilespy-Oscar Peterson- Lorena mc Kennith- Lisa Gerard- Ella Fitzgerald-Sarah Vaughan-Louis Armstrong-Django Reinhard-Stephan Graphelly-Gary Moore-Jean Luc Ponty-Miles Davis vs…..

Türkiye’de iyi müzik yaptığını düşündüğünüz kimler var ?

Türkiye’de iyi müzik yaptını düşündüğüm kişiler aklıma geldiği kadarıyla ‘’Kamil Özler- Sarp Maden- Neşet Ruacan- Nezih Yeşilnil- Önder Focan- Ayhan Yünkuş- Önder Bali- Şevket Uğurluel- Cengiz Coşkuner- Mutlu Torun- Erkan Oğur- Hasan Cihat Örter- Doğan Canku- Burhan Öçal- Garo Mafyan- Arto Tunç- Zafer Dilek –Timur Selçuk- Aydın Esen- Serdar Öztop- Çok Değerli Devlet Senfoni Orkestrası Solistleri Suna Kan-Aysegül Sarıca- İdil Biret- Pekinel Kardeşler- Arın Karamürsel- Fazıl Say- ve niceleri…



Müzikten para kazanıyor musunuz?

İstanbul’da takriben 15 yıl çeşitli dönemler müzisyenlik yaptım.En son 1999 yılında Taksim Sıraselviler Caddesinde tarihi bir binada iki kişi akustik gitar ile bir yıl Dünya Müziği yaptık.Yedi Yıldır Mudanya’da saz ve gitar dersleri veriyorum.

Başka sanatlarla ilgili misiniz, yahut bu ilginiz ne şekilde ?

Resim, dekupaj ve paspartu sanatı ilgilendiğim diğer güzel sanatlar konularından bazıları.Yılardır sürdürmeğe çalıştığım diğer bir ilgi alanı ise fotoğraf ve çekim teknikleri.Bir dönemler karanlık odam vardı ve siyah-beyaz fotoğrafcılık ile çok yakından ilgilendim ve bildiğim bütün teknikleri denedim ve uyguladım.İstanbulda 10 yıl kadar, Paspartu atelyemde 5 binden fazla esere Paspartu yaptım. Bu çalışmalar dünyanın her tarafına dağılmış vaziyette çeşitli müze ve koleksiyonlarda muhafaza edilmektedir (Savarona Yatında 8adet , New York Modern Sanatlar Müzesinde 2 adet ) .Beş kişisel sergi açtım.Bunlardan ilki, çekmiş olduğum ev fotoğraflarının karakalem çalışmaları (1992 yılı İst. Moda Anatoliart Sanat Galerisi) diğerleri Dekupaj Atatürk Portreleri Sergileri ( 1994 Kadıköy Belediye Sanat Galerisi- Enka Holding Sanat Galerisi- Perpa Ticaret Merkezi Sanat Galerisi- Cağaloğlu Basın Müzesi)

Gelecek için planlarınız var mı , ki muhakkak vardır, nedir bunlar ?

Müzik için kendimi yolun başında hissediyorum.Onun ne denli büyük bir okyanus olduğunun farkındayım ve kendimi onun henüz kıyısında kabul ediyorum.Ömrüm yettiği müddetçe bu yolda yürümeğe ve ilerleyebildiğim kadar ileri gitmeğe gayret edeceğim ve bildiklerimi paylaşmayı asla kimseden esirgemeyeceğim.Yazmış olduğum çalışmalara yeni bilgiler edindikçe ilave edip en sonunda o çalışmaları emin ellere teslim edeceğim.

Diğer uğraşılarım için de benzer planlarım var.Evimde Paspartu ve dekupaj çalışmalarına devam etmeyi ve imkanlarım oranında yeni sergiler açmayı düşünüyorum.

Roportaj için tutunamayanlar olarak çok teşekkür ederiz.
tutunamayanlarJuly 19, 2013, 7:30
[1]
Çevrimiçi Üyeler
Üye Ziyaretçi