ISMAEL LO
08/07/13 | YORUM SAYISI 0 | GÖRÜNTÜLENME 2422 |    Ters Dizgi


Senegalli müzisyen 1956 da Nijerya da Dogondoutchi de Müslüman bir ailede doğdu. Babasının iki eşinden 18 çocuğu vardı. Nijeryalı Eşinden olan İsmail Lo nun, doğumundan kısa bir süre sonra aile Senegal e dönüp başkent Dakar yakınlarındaki Rufisque e yerleşti.

Sanatçı, James Brown, Wicked Wilson Pickett, Otis Redding, Etta James gibi müzisyenleri radyodan hayranlıkla dinleyerek büyümüş, daha sonraları Batı Afrika müziği ile ilgilenmeye başlamıştır. Şarkıcı, şarkı yazarı ve müzisyen Lo müziğe el yapımı string gitarla başlamış daha sonraları harmonica da çalmıştır.

İsmail sadece kendisi için çalddığı dönemde klüp sahibi olan büyük kardeşinden yerel bir televizyon şovuna çıkma teklifi almasına rağmen, 1970 de girdiği Dakar Güzel Sanatlar Okuluna devam etmek için teklifi geri çevirmiş ancak birkaç ay sonra şova çıkmaya karar vermiş ve şovdan sonra bir anda hit olması onda müzisyenliği tam zamanlı yapma fikrini doğurmuştur.

1979 da popüler grup Super Diamond dan son kasetlerinde çalması için teklif alır, kısa süre içinde üstün yeteneği sayesinde grubun en önemli ikinci şarkıcısı ve ritm gitaristi olan Lo. 1984 de grubtan solo kariyerine başlayabilmek için ayrılır. Sonraki 4 yılda 5 solo albümü çıkartmıştır.

Altıncı solo albümü ise Bir dönümdür İsmael Lo için. 1990 Fransa da yaptığım albüm “Tajabone” olağanüstü başarıyla Avrupa listelerinde hit olmayı başarmış ve sanatçının uluslararası kariyerininde başlangıcı olmuş olmuştur.

1994 te cıkardığı bir başka başarılı albümü İse, hafif gitar parçaları ve Senegal in geleneksel dans müziği mbalaxten oluşuyordu. Bir sonraki yıl afrika turuna çıkan Lo, 1996 da cıkardığı derlemelerden oluşan albümü Jammu Africa da “Without Blame” şarkısında Marianne Faithfull ile düet yaptı yine “Tajabone” isimli şarkı, Pedro Almodovar ın “All About My Mother” adlı filmin müziği oldu.

Dakar, Paris ve Londra da kaydedilen son albümü için “Bu albüme Senegal ismini vermem, onun bana kazandırdıklarına için ülkeme minnetimin bir ifadesidir. “ demiştir.

İsmael Lo yu son olarak, Moussa Sene Absa nın 1997 yapımı “Tableau Ferraille” adlı filminde başrol oyuncusu olarakta görürüz.

“Shake Hands With the Devil” adlı Ruanda Soykırımını konu alan film Lo nun, Afrikanın umudu şeklinde “Jammu Africa” ile başlar.

Diskografi

-Gor Sayina (1981)
-Xatat (1984)
-Xiif (1986)
-Natt (1988)
-Diawar (1988)
-Wadiour (1990)
-İsmael Lo (1990)
-Iso (1994)
-Jammu Africa (1996)
-Dabah (2001)
-Senegal (2 Ekim 2006)

tutunamayanlarJuly 8, 2013, 2:11
[1]
Çevrimiçi Üyeler
0 Üye 16 Ziyaretçi