|
uyku
|
 |
« : Mart 04, 2008, 07:16:41 » |
|
KUYRUKLU ŞİİR
Uyuşamayız, yollarımız ayrı; Sen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisi; Senin yiyeceğin kalaylı kapta; Benimki aslan ağzında Sen aşk rüyası görürsün, ben kemik.
Ama seninki de kolay değil kardeşim; Kolay değil hani, Böyle kuyruk sallamak tanrının günü.
--------------------------------------------------------------------------------
CEVAP (Ciğercinin kedisinden sokak kedisine)
Açlıktan bahsediyorsun; Demek ki sen komünistsin. Demek ki bütün binaları yakan sensin. İstanbul'dakileri sen, Ankara'dakileri sen...
Sen ne domuzsun, sen!
Tüm Şiirleri Orhan Veli sayfa 167
* 36 yaşında, en verimli çağında ölen Orhan Veli, özgeçmişini, şiirine içselleşmiş olan humour'uyla şöyle özetlemiştir: '1914'te doğdum.1 yaşında kurbağadan korktum. 9 yaşında okumaya,10 yaşında yazmaya merak sardım. 13'te Oktay Rıfat'ı, 16'da Melih Cevdet'i tanıdım.17 yaşında bara gittim.18'de rakıya başladım. 19'dan sonra avarelik devrim başlar. 20 yaşından sonra da para kazanmasını ve sefalet çekmesini öğrendim. 25'te başımdan bir otomobil kazası geçti. Çok aşık oldum. Hiç evlenmedim, şimdi askerim'.
|
|
|
|
|
|
İnsanlar uykudadırlar; öldüklerinde uyanırlar!
|
|
|
zeynepavar
Newbie
|
 |
« Yanıtla #1 : Mart 06, 2008, 10:40:45 » |
|
BENİ BU HAVALAR MAHVETTİ
Beni bu güzel havalar mahvetti, Böyle havada istifa ettim Evkaftaki memuriyetimden. Tütüne böyle havada alıştım, Böyle havada aşık oldum; Eve ekmekle tuz götürmeyi Böyle havalarda unuttum; Şiir yazma hastalığım Hep böyle havalarda nüksetti; Beni bu güzel havalar mahvetti.
ORHAN VELİ KANIK
|
|
|
|
|
|
bütün istediğim biraz kesinlikti...
|
|
|
zeynepavar
Newbie
|
 |
« Yanıtla #2 : Mart 06, 2008, 10:41:50 » |
|
GİDERAYAK
Handan,hamamdan geçtik Gün ışığındaki hissemize razıydık Saadetinden geçtik Ümidine razıydık Hiçbirini bulamadık Kendimize hüzünler icadettik Avunamadık Yoksa biz... Biz bu dünyadan değil miydik?
ORHAN VELİ KANIK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zeynepavar
Newbie
|
 |
« Yanıtla #3 : Mart 06, 2008, 10:43:18 » |
|
İSTANBULU DİNLİYORUM
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı Önce hafiften bir rüzgar esiyor; Yavaş yavaş sallanıyor Yapraklar ağaçlarda; Uzaklarda, çok uzaklarda, Sucuların hiç durmayan çıngırakları İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Kuşlar geçiyor, derken; Yükseklerden, sürü sürü, çığlık çığlık. Ağlar çekiliyor dalyanlarda; Bir kadının suya değiyor ayakları; İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Serin serin Kapalıçarşı Cıvıl cıvıl Mahmutpaşa Güvercin dolu avlular Çekiç sesleri geliyor doklardan Güzelim bahar rüzgarında ter kokuları; İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Başımda eski alemlerin sarhoşluğu Loş kayıkhaneleriyle bir yalı; Dinmiş lodosların uğultusu içinde İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Bir yosma geçiyor kaldırımdan; Küfürler, şarkılar, türküler, laf atmalar. Bir şey düşüyor elinden yere; Bir gül olmalı; İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Bir kuş çırpınıyor eteklerinde; Alnın sıcak mı, değil mi, biliyorum; Dudakların ıslak mı, değil mi, biliyorum; Beyaz bir ay doğuyor fıstıkların arkasından Kalbinin vuruşundan anlıyorum; İstanbul'u dinliyorum.
ORHAN VELİ KANIK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zeynepavar
Newbie
|
 |
« Yanıtla #4 : Mart 06, 2008, 10:44:03 » |
|
YALNIZLIK ŞİİRİ
Bilmezler yalnız yaşamayanlar, Nasıl korku verir sessizlik insana; İnsan nasıl konuşur kendisiyle; Nasıl koşar aynalara, Bir cana hasret, Bilmezler.
ORHAN VELİ KANIK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haydar abi
Newbie
|
 |
« Yanıtla #5 : Mayıs 14, 2008, 02:05:20 » |
|
Kızılcık
İlk yemişini bu sene verdi, kızılcık, Üç tane; bir daha seneye beş tane verir;.
Ömür çok, bekleriz; ne çıkar?
İlâhi kızılcık!
|
|
|
|
|
|
Soli Deo Gloria!
|
|
|
BERCESTE
Newbie
|
 |
« Yanıtla #6 : Kasım 18, 2008, 02:18:14 » |
|
KARMAKARIŞIK Bir okla yaralı kalbim, Boyacının sandığında; Güvercinim kâğıt helvasında; Sevgilim kayığın burnunda; Yarısı balık, Yarısı insan; İn miyim? Cin miyim? Ben neyim?
ORHAN VELİ
|
|
|
|
|
|
_Tanrı nın kanı en çok benim damarlarımda akıyor dilimde bağıran kan onun,asırlardır pıhtılaşmayan_
|
|
|
bitkinmiskin
Newbie
|
 |
« Yanıtla #7 : Aralık 04, 2008, 06:48:14 » |
|
Baharın İlk Sabahları
Tüyden hafif olurum böyle sabahlar Karşı damda bir güneş parçası, İçimde kuş cıvıltıları, şarkılar; Bağıra çağıra düşerim yollara; Döner döner durur başım havalarda.
Sanırım ki günler hep güzel gidecek; Her sabah böyle bahar; Ne iş güç gelir aklıma, ne yoksulluğum. Derim ki: "Sıkıntılar duradursun!" Şairliğimle yetinir, Avunurum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bitkinmiskin
Newbie
|
 |
« Yanıtla #8 : Aralık 04, 2008, 06:51:01 » |
|
Bedava
Bedava yaşıyoruz, bedava; Hava bedava, bulut bedava; Dere tepe bedava; Yağmur çamur bedava; Otomobillerin dışı, Sinemaların kapısı, Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava; Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bitkinmiskin
Newbie
|
 |
« Yanıtla #9 : Aralık 04, 2008, 06:53:44 » |
|
Cımbızlı Şiir
Ne atom bombası Ne Londra Konferansı Bir elinde cımbız, Bir elinde ayna; Umurunda mı dünya!
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Aralık 04, 2008, 07:02:08 Gönderen: bitkinmiskin »
|
|
|
|
|
BERCESTE
Newbie
|
 |
« Yanıtla #10 : Aralık 04, 2008, 04:58:04 » |
|
BAYRAM
Kargalar, sakın anneme söylemeyin! Bugün toplar atılırken evden kaçıp Harbiye nezaretine gideceğim. Söylemezseniz size macun alırım, Simit alırım, horoz şekeri alırım; Sizi kayık salıncağına bindiririm kargalar, Bütün zıpzıplarımı size veririm. Kargalar, ne olur anneme söylemeyin!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dilemma
Newbie
|
 |
« Yanıtla #11 : Aralık 12, 2008, 11:34:59 » |
|
DALGACI MAHMUT
İşim gücüm budur benim, Gökyüzünü boyarım her sabah, Hepiniz uykudayken. Uyanır bakarsınız ki mavi.
Deniz yırtılır kimi zaman, Bilmezsiniz kim diker; Ben dikerim.
Dalga geçerim kimi zaman da, O da benim vazifem; Bir baş düşünürüm başımda, Bir mide düşünürüm midemde, Bir ayak düşünürüm ayağımda, Ne haltedeceğimi bilemem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BERCESTE
Newbie
|
 |
« Yanıtla #12 : Aralık 13, 2008, 07:01:54 » |
|
DERDİM BAŞKA
Sanma ki güneşten ötürü; Ne çıkar bahar geldiyse? Bademler açtıysa? Ucunda ölüm yok ya Hoş, olsa da korkacak mıyım zaten Güneşle gelecek ölümden? Ben ki her nisan bir yaş daha genç Her bahar biraz daha aşığım; Korkar mıyım? Ah, dostum, derdim başka...
ORHAN VELİ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
çirkin ördek yavrusu
Newbie
|
 |
« Yanıtla #13 : Aralık 16, 2008, 12:27:41 » |
|
GÜN OLUR
Gün olur,alır başımı giderim Denizden yeni çıkmış agların kokusunda Su ada senin,bu ada benim, Yelkovan kuşlarının peşi sıra.
Dünyalar vardır,düşünemezsiniz; Çiçekler gürültüyle açar Gürültüyle çıkar duman topraktan.
Hele martılar,hele martılar Her bir tüylerinde ayrı bir telaş!!
Gün olur ,başıma kkadar mavi Gün olur,başıma kadar güneş Gün olur,deli gibii
orhanvelikanık
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BERCESTE
Newbie
|
 |
« Yanıtla #14 : Aralık 16, 2008, 12:33:34 » |
|
ÖLÜME YAKIN
Akşamüstüne doğru, kış vakti; Bir hasta odasının penceresinde; Yalnız bende değil yalnızlık hali; Deniz de karanlık, gökyüzü de; Bir acaip, kuşların hali.
Bakma fakirmişim, kimsesizmişim; -Akşamüstüne doğru, kış vakti - Benim de sevdalar geçti başımdan. Şöhretmiş, kadınmış, para hırsıymış; Zamanla anlıyor insan dünyayı.
Ölürüz diye mi üzülüyoruz? Ne ettik, ne gördük şu fani dünyada Kötülükten gayri?
Ölünce kirlerimizden temizlenir, Ölünce biz de iyi adam oluruz; Şöhretmiş, kadınmış, para hırsıymış, Hepsini unuturuz.
ORHAN VELİ KANIK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|