KULTUR, SANAT, FİKİR FORUM
Ocak 08, 2009, 12:33:38 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Oğuz Atay'ın eksik kalan yanı: Kadınlar  (Okunma Sayısı 157 defa)
zizem
Newbie

« : Kasım 17, 2008, 09:09:35 »

Bu konu özellikle Nurdan Gürbilek tarafından masaya yatırılmıştır, Oğuz Atay'ın kaba ve alaycı üslubunun altında naif bir adamın yattığını ve Atay'ın bu alaycı üslubu aslında duygusal yönünü dengelemek için kullandığını söyler Nurdan Gürbilek "Kemalizmin Delisi Oğuz Atay" adlı yazısında
Mesela Unutulan öyküsünü hatırlayın, Oğuz Atay'ın öyküyü bir kadının dilinden anlattığı tek öyküdür ve yaşanmış bir aşk üzerine değil, olmamış bir aşk üzerine yazılmış bir öyküdür... Hayatında kadınlar olmasına rağmen acaba Atay bu anlamda tutunamamış mıydı? bunun tartışılması gerektiği taraftarıyım....
Tutunamayanlarda Kerhane bölümünü hatırlayın, Atay içi hayat kadınlarıyla dolu bir alanı bile bir erkekler kumkumasına dönüştürmeyi başarmış, bu oyunda kadınları yan role bile layık görmemiştir. Turgut Kerhaneye bile gitse, Selim'in arkadaşıyla beraber Kerhaneye geldiği günlerden de bahsetse cinsellik de rastlanır bir şey değildir Atay yazılarında.

Tutunabilene aşk olsun!?
septimus
Newbie

« Yanıtla #1 : Kasım 22, 2008, 02:01:37 »

Oğuz Atay hiç kadın kahramanlar yaratmamış değildir.Günseli,Sevgi,Bilge...Bu kadınların Selim'in ya da Hikmet'in anlatılması için yaratıldıklarını düşünebiliriz,bir anlamda onlardan ötürü varlar.Bence bu kadınlar herhangi kadınlar da değillerdir,üzerlerine söyleyebileceğimiz bir sürü şey var.Tutunamayanlar da Günseliyi çok önemli buluyorum,noktalama işaretlerinin olmadığı 70 sayfalık bölüm boyunca anlatıcı Günselidir.
zizem
Newbie

« Yanıtla #2 : Kasım 22, 2008, 12:59:57 »

evet ama senin de söylediğin gibi, erkek kahramanları anlatmak için kullanılmıştır kadın kahramanlar Günseli'yi anlamamız Selim'i anlamamıza yardım eder çünkü ya da Sevgi'nin Hikmet ile evlenmeden önce yaşadıklarından bahsedilmesi de Hikmet'in anlaşılması içindir. Elbette Atay'ın kadına hiç yer vermediğini söyleyemeyiz. Tüm kitaplarda bir şekilde kadın erkeğin tümleyeni olarak ortaya çıkar çünkü. Bence Günseli Selim olmadan Günseli değildir. Sevgi de Bilge de öyle... Özellikle Bilge Bilge'yi sadece Hikmet'in bakışından tanımlayabiliyoruz. Oysa Atay Tehlikeli Oyunları sadece Hikmet'in bakış açısıyla yazmamıştır. Yeri geldiğinde tanrısal bakış açısını da pekala da kullanmıştır. Belki Günseli'yi Selimsiz düşünemediğimiz gibi, Selim'i de Günseli'den bağımsız düşünmek olmaz, ancak ben yine de eksik bir şeyler kaldığını düşünüyorum genel itibariyle Atay yazınında kadınla ilgili.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: