"...
Teslimiyet insanın bir bütün olarak dünyaya ve kendi faaliyetinin neticelerine karşı iç tutumudur. Allah'ın idaresine teslimiyet, insanların iradelerine karşı bağımsızlık demektir. Allah'a itaat insana itaati meneder. Bu, insan ile Allah arasında ve dolayısıyla insan ile insan arasında yeni bir münasebet teşkil etmektedir. Onun için kaderi kabul etmek kendini en büyük ölçüde hür hissetmektir. Bu öyle bir hürriyettir ki, kaderi yerine getirmekle ahenk içinde olmakla kazanılır. Mücadelemizi insani ve makbul kılan, ona telkin ve huzur kanaatidir. Bize ait olan, gayret etmek, uğraşmaktır; netice ise Allah'ın elindedir.
...
EY TESLİMİYET, SENİN ADIN İSLAM'DIR."
"... Bana acılar ve kendi halkımla birlikte geçirmekte olduğum imtihan da dahil, tüm bahşettikleri için Allah'a şükrediyorum."
Aliya İzzet Begoviç da te nije Alija!..(sen olmasaydın Aliya)
“Güneşin doğduğu yere
Yıldızların parladığı yere
Bulutsuz gökyüzünün derinliğine
Günahsız ruhların yuva kurduğu yere
Gözlerin karanlıktan korktuğu yere
Yüzümü çeviriyorum
O kadar parlamazdı ışığı
Benim güzel yurdumun
Ben ışığı karanlıklarda arardım
Aliya sen olmasaydın…”
(DİNO MERLİN)
Şarkıyı dinlemek için:
http://www.ntvmsnbc.com/modules/audio/audio1.htm“Bağımsız bir Bosna devleti kuruldu, zalimler devrildi. Çok yaşadım ve yoruldum. Şimdi sevgilime kavuşmak istiyorum.”
Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç, Bosnalıların büyük lideri. Tüm hayatını halkının mutluluğu ve bağımsızlığı için harcadı. Büyük sıkıntılar, hapisler...çekti.
Ama geride Avrupa ve medeniyetine bir büyük utanç ve bağımsız bir Bosna devleti bıraktı.
‘Hiçkimse intikam peşinde koşmamalı, sadece adaleti aramalıdır.
Çünkü intikam sonu olmayan kötülüklerin de kapısını açar.
Geçmişi unutmayın ama onunla da yaşamayın.’ ALİYA