KULTUR, SANAT, FİKİR FORUM
Kasım 22, 2008, 12:29:29 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Papillon - Kelebek  (Okunma Sayısı 725 defa)
tutunamayanlar
Administrator
Hero Member

« : Nisan 19, 2008, 12:45:49 »

Kelebek (film)

Film Posteri

Özgün ad Papillon
Yönetmen Franklin J. Schaffner
Yapımcı Ted Richmond
Senaryo yazarı Henri Charrière, Dalton Trumbo, Lorenzo Semple Jr.
Oyuncular Steve McQueen, Dustin Hoffman
Film müzikleri Jerry Goldsmith
Yapım yılı, ülkesi 1973, Fransa, ABD
Dağıtım şirketi Columbia Pictures
Süre 150 dakika
Dil İngilizce
Bütçe 12 milyon USD

Oyuncular
Steve McQueen (Kelebek Henri)
Dustin Hoffman (Louis Dega)
Victor Jury
Don Gordon
Anthony Zerbe
Robert Deman
Woodrow partrey
Bill Mumy

Suçsuz olduğu halde mahkum edilen Papillon ve en iyi arkadaşı banker Dega, Fransız Guyanası'nda kürek mahkumudur. Burası kaçması imkansız bir hapishanedir. Mahkumlara akıl almaz işkenceler yapılmaktadır. Papillon ilk günden itibaren kaçmayı kafasına koyar. Arkadaşı Dega'ya vuran gardiyanı döverek kaçar. Bir kiliseye sığınır ama rahibeler onu yakalatır. İlk kaçışından sonra yakalanıp hücreye atılır. Hücrede böcek yiyerek hayatta kalmaya çalışır, konuşmaz, sır vermez.
İkinci kaçış denemesinde Dega ve bir mahkum daha vardır. Kaçışlarında Cüzzamlılar Adası'ndakilerden yardım görürler. Yine yakalanıp bu sefer Şeytan Adası'na götürülürler. Buradan kaçış yoktur. Dega akıl sağlığını yitirmiş gibidir.
Papillon ise çeşitli denemelerden sonra hindistan cevizlerini bir torbaya doldurup yaptığı torba-salla adadan kaçacaktır.
Filmin sonunda salla uzaklaşırken bağırır: -Sizi pislikler!

Kelebek, özgürlüğe adanmış bir başyapıttır. Gerçek bir hayat hikayesinden alınmıştır. Arkadaşlığın, bağlılığın, vefakarlığın bu kadar iyi oynandığı, müziğin filmle bu kadar iyi bütünleştiği sayılı filmlerdendir. Filmdeki hapishaneler daha sonra kapatılmıştır. Papillon 25 yaşında mahkum olmuş, 38'inde kaçmış, 67'sine kadar özgürce yaşamıştır.

Kaynak: wikipedia
bilgesigara
Newbie

« Yanıtla #1 : Temmuz 01, 2008, 10:23:54 »

Sanırım seksenlerin sonundaydı, filmin trt1 de oynatılışı. Hayal meyal hatılıyorum çıplak göğsünün ki o zamanlar bizim yörelerin ağzıyla konuştuğumuzdan göğsü demezdik imanı derdik, imanının üzerindeki kelebek figürünü. Film ile ilgili aklımda kalan o görüntünün dışında bir de hindistan cevizleridir.

Çooook sonraları bir kitap almıştım. Henry Carrierre isimli bir zatın kelebek isimli kitabıydı. Kitabın arkasayfa yazısını okuyunca anlamıştım izlediğim filmin  kitabı olduğunu. Kitabı bir soluktan daha az bir zamanda bitirmiştim. Gerçek bir olay olmasından mıdır, yazarın başından geçenlerin "ulen benim hayatım tam roman olur" cümlesinin kitaplaşmış hali olduğundan mıdır nedir bir türlü bırakamamıştım kitabı.

Bu başlık sağolsun bu aralar torrent sitelerinde hangi filmi indirsem diye düşünürken imdadıma yetişti. Demek ki sırada Papillion var. Vira bismillah...

Bir ülkede inekler ahırlara koşuyorlarsa bilin ki o ülkede akşam olmaktadır.
-Bilgesigara-
caner1707
Newbie

« Yanıtla #2 : Ağustos 27, 2008, 11:30:26 »

Evet,film bir baş yapıt başka ne denebilir ki.
Filmi geçenlerde online olarak izledim.Gerçekten çok güzel bir film.
Akıcılık güzel sağlanmış.Özgürlük.Ne olursa olsun özgürlüğü aramak ve bulmak.
İnsan isterse neleri başarabileceği konusunda çok iyi bir örnek ele alınmış.
Klasik bir amerikan yapıtı aslında biografilerde herzaman başarı sağlanmıştır bu filmde ilk örneklerinden.
Şimdi biraz eleştiri yapayım .Bir filmin en çok akılda kalan yeri filmin sonudur .Daha güzel bir son yapılabilirdi.
Kurtuluş vaz geçmemek bu hisler verilmiş ama daha farklı bir sonla sınırları zorlayan bir film olabilirdi.
Senaryonun filmin sonunda eksik kaldığını düşünüyorum.
Ama herşeye rağmen izlemeyen çok şey kaybeder diye düşünüyorum.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: