KULTUR, SANAT, FİKİR FORUM
Mart 10, 2010, 10:11:52 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dostoyevski  (Okunma Sayısı 1662 defa)
uyku
Global Moderator
Hero Member

« : Ekim 31, 2007, 05:51:55 »

"Her şeyi fazlasıyla anlamak bir hastalıktır. Gerçek tam manasıyla bir hastalıktır."

"Kleopatra cariyelerinin göğsüne altın iğneler batırmayı sever, attığı çığlıklardan zevk alırmış. Bunların, nispeten barbarlık çağlarında olduğunu söyleyeceksiniz. O halde şimdi batırılan iğneleri düşünerek (mecazi anlamda konuşuyorum), zamanımızın da bir barbarlık devri olduğunu söyleyebiliriz."

"İnsan aramaktan korkan bir varlıktır."

"Her insanın hatıralarında, herkese söyleyemeyeceği, ancak dostlarına açabileceği taraflar vardır. Hatta dostlara bile açılamayacak, insanın yalnız kendi kendine itiraf edeceği sırları bulunur. Bunlardan başka, kendi kendimize bile açmaktan çekindiğimiz konular da vardır."

Yer Altından Notlar

Herkese bu köprüden yürüyüp geçmek kalır...
zeynepavar
Newbie

« Yanıtla #1 : Kasım 01, 2007, 04:46:47 »

öyle bir kalem ki,bir cümleyle fetheder gönlünüzü..

"Dünyayı ancak güzellik kurtaracak."

bütün istediğim biraz kesinlikti...
kalalayka
Newbie

« Yanıtla #2 : Şubat 14, 2009, 11:34:48 »

''Değerli okuyucum, o gece öylesine güzeldi ki, böylesini sadece gençliğimizde görebiliriz! Gökyüzünün aydınlığına, yıldızların ışıltısına bakıp da, "Böyle bir göğün altında insan nasıl olur da öfkelenir, hırçınlaşabilir?" diye düşünürsünüz. Ama bu düşünce de yalnızca gençler içindir, değerli okuyucum, hem de çok gençler için. Umarım, sizin de gönlünüz uzun süre genç kalır. [s.9]''

BEYAZ GECELER

''Sahip olacağın her şey ''der Tracy,''bir gün kaybedeceklerinden sadece biridir;cevap bir cevabın olmamasıdır''
Bip.
Newbie

« Yanıtla #3 : Şubat 16, 2009, 10:59:14 »

Onun kitaplarına bağlanmamak elde mi?
Her zaman benim en değerli yazarım olmuştur, her zaman da kitaplığımda ilk köşede duracaktır.
yahut
Newbie

« Yanıtla #4 : Şubat 19, 2009, 11:01:42 »

"...çevremizi saran şu Tanrı nimetlerine bakın bir kere: gök açık, hava temiz, otlar körpe, kuşlar, tabiat alabildiğine güzel ve günahsız. . . yalnız bizler , Tanrı bilmez ahmaklar hayatın bir cennet olduğunun farkında değiliz. Bunu anlamaya azıcık niyetimiz olsa cennet bütün güzelliğiyle karşımızda şekillenir, biz de birbirimizle kucaklaşır ağlamaya başlardık."

(Dostoyevski Karamazov Kardeşler syf 232)

zaliha
Newbie

« Yanıtla #5 : Şubat 20, 2009, 01:31:38 »

ilk okuduğum kitabı Budala'ydı belki ondandır Budala benim için en özel kitabıdır.
uyku
Global Moderator
Hero Member

« Yanıtla #6 : Ekim 17, 2009, 08:38:58 »

`Tanrı yoksa, her şey mübahtır...` Suç ve Ceza

"Onsekizinci yüzyılda bir günahkar vardı, şöyle bir laf ortaya attı: ‘Eğer Tanrı olmasaydı, O’nu icat etmek gerekirdi’ dedi. Garip olanı, insanda hayranlık uyandıran, Tanrının gerçekten varolması değildir. Asıl hayranlık uyandıran şey, insan gibi acımak bilmeyen vahşi bir hayvanın içinde ‘Tanrının var olması zorunlu bir şeydir!’ diye bir düşüncenin uyanmasıdır.
Tanrı’nın varlığını düpedüz ve yapmacıksız kabul ediyorum. Yalnız şunu belirtmem gerekir: Eğer Tanrı gerçekten varsa ve dünyayı yaratmışsa, o halde hepimizin çok iyi bildiği gibi onu Öklid geometrisine göre insan aklını da ancak üç boyutu kavrayabilecek şekilde yaratmıştır…boynumu eğerek şunu açıklıyorum ki, böyle sorunları çözmek için gereken yeteneklerden hiçbirisine sahip değilim. Benim aklım, Öklid prensiplerine göre işleyen, yani yalnız bu dünyayı kavrayabilecek bir akıldır…Varlığını bildiğim halde böyle bir dünyanın nasıl var olabileceğine bir türlü inanamıyorum. Kabul edemediğim şey, Tanrı’nın kendisi değil, bunu anla! Ben, yalnız O’nun yarattığı dünyayı kabul edemiyorum."
(İvan)

"Eğer tanrı öldüyse benim yüzbaşılık apoletlerim ne işe yarayacak peki?"
(Ecinniler)
kebikeç
Newbie

« Yanıtla #7 : Ekim 31, 2009, 12:22:30 »

insan davranışını, doğasını, düşüncesini kısaca insana dair her ne varsa en ince detayına kadar bilen, tanıyan ve bunu inanılmaz edebi bir biçimde kağıda döken, okuduğum her eserinden sonra kendimi kaybedip, tapma derecesinde bir saygı duyduğum, zat-ı muhterem eğer bir ruhbilimci olsaydı sanırım ruhbilimde çözülemeyen hiç bir şey kalmazdı diye düşündüğüm adam.

Kendini akıllı sanan bir serseri olduğumu düşünüyordu, çünkü kendini akıllı sanan bir serseriydi...
Nastasya
Newbie

« Yanıtla #8 : Aralık 08, 2009, 10:43:57 »

ilk okuduğum kitabı Budala"ydı belki ondandır Budala benim için en özel kitabıdır.

ben ilk suç ve ceza'yı okumuştum ama budalanın yerini gerçekten hiç birşey tutamaz

ruhtuk esasında kedi olmadan önce, kaybolunca kedi kaldık; ruhsuz bir başımıza...
Eddie
Newbie

« Yanıtla #9 : Aralık 08, 2009, 11:57:53 »

Budala efsaneviydi Nastasya Filipovna karakterini muthisti.

"gelecegim, bekle dedi, gitti
ben beklemedim,
o da gelmedi
ölüm gibi birsey oldu.
ama kimse olmedi
Nastasya
Newbie

« Yanıtla #10 : Aralık 09, 2009, 09:34:26 »

hayatımda "tanıdığım" en müthiş kadın adımdaki nastasya onun Gülümseme
Prometh
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Ocak 08, 2010, 02:09:26 »

hayatımda "tanıdığım" en müthiş kadın adımdaki nastasya onun Gülümseme
Prens Mışkin dir asıl karakter ve keşke hepimiz onun kadar Budala olabilsek://
yeni_hayat
Newbie

« Yanıtla #12 : Şubat 11, 2010, 02:14:21 »

Dostoyevski bana ruhbilim hakkında bir şeyler öğretebilen tek insandır... onu tanımak benim için stendhal i tanımaktan daha önemlidir...

F.Nietzsche

this is your pain this is your burning hand...

onun kahvaltısı hepimizinkinden daha lezzetli olacak...
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: