UYANMA BİLDİRİSİ-NUHAN NEBİ ÇAM
17/10/17 | YORUM SAYISI 0 | GÖRÜNTÜLENME 2808 |    Ters Dizgi
“Ama çaresiz bakışlarla kaldım. Tan ağarıyordu o vakit. Kızıl bir şafak belirmişti şehrin doğusunda. Ay batıyordu ve hilaldi ve kesik kesik bakıyordu. Her sokak başında bir kan kokusu duydum. Geç bir vakitti ve masum kadınlara tecavüz ediyorlardı. Şimdi seninle konuşuyorum, Maruf…” (Uyanma Bildirisi, s.91)


Öykücü Nuhan Nebi Çam’dan yeni bir kitap: Uyanma Bildirisi…

Daha önceki yıllarda yazar üç ayrı esere imza atmıştı. Bu kitaplar Ötüken Neşriyat tarafından Yangın Sonrası Ölmek (2005), Kaçış (2011), Yolcu ve Eşkıya (2014) isimleriyle okuyucunun ilgisine sunulmuştur.

Yedi İklim, Kül Öykü, Türk Edebiyatı, Türk Dili, Dil ve Edebiyat gibi dergi ve gazetelerde öykülerini değerlendirmiştir, yazar.

Uyanma Bildirisi’nde on altı ayrı öykü yer olmaktadır. Ali Haydar Haksal, Çam’ın öyküleri hakkında şöyle bir hak verme yoluna gidiyor: “Güncelin tuzağına kapılmıyor. Hayatın bütün ayrıntılarına girip çıkıyor, anlatıyor ama asla onun sıradanlıklarına kapı aralamıyor, uzak duruyor. Bakıyor, görüyor, seziyor ve anlatıyor. Gelecek zamanda bugünün yaşanmışlıkları canlı bir anlatım olarak edebiyat ve öykü tarihindeki yerini almayı sağlıyor.” Yine öykü yazarı, eleştirmen Necip Tosun şu değerlendirmeyi yapıyor: “Nuhan Nebi Çam’ın öykülerine baktığımızda ağırlıklı olarak fotoğrafik bir anlatımı tercih ettiğini görüyoruz. Onun öykülerinde birden kendimizi bir İstanbul mekânında buluruz. İstanbul’un doyumsuz görüntülerinde, parklarında, limanlarında, ara sokaklarında. Ve anlatıcı bizi İstanbul’da gezdirmeye başlar. Bunun yanında şair, eleştirmen Mehmet Özger Uyanma Bildirisi yazarının metinleri ile ilgili şunları yazmıştır: “ Nuhan Nebi de olabildiğince yerlidir. Onun öyküsünü okuduğumuz zaman kendimizi, yerli bir coğrafyanın ve kültürün içinde hissederiz. Öykülerdeki anlatıca kahramanlar söz konusu yerli havaya karşın bir tür gerilim yaşarlar ve kendilerini modern yaşamın bozgunundan kurtaramazlar. Bu gerilim bireyin derinlikli psikolojik tahlilleriyle verilmez. Daha çok sembol niteliğindeki nesne ve yer adlarıyla verilir.”

Bilge Kültür Sanat Yayıncılık tarafından okuyucuya sunulan Uyanma Bildirisi kitabında itinalı bir baskı ve özverili bir kapak görseli okuyucusunu selamlamaktadır.

Sezai EkinciOctober 17, 2017, 10:55
[1]
Çevrimiçi Üyeler
Üye Ziyaretçi